Historie en cultuur

Hunebedden

Dat zou je niet verwachten – een hunebed op een uurtje fietsen van Giethoorn.  Hunebed D53 bij Havelte is met een lengte van bijna 18 meter het op één na grootste hunebed in Nederland. Hij telt 21 zijstenen, 4 sluitstenen en 9 dekstenen, die sinds een restauratie in 1991 weer alle keurig op de draagstenen rusten. Kun je er geen genoeg van krijgen, dan rijd je met de auto de hele Hunebed Highway af.
Kolonie van Weldadigheid

Van de 7 Koloniën van Weldadigheid liggen er 3 op fietsafstand: Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Johannes van den Bosch begon hier in 1818 paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen te bieden. Het begin van een groots maatschappelijk experiment dat nog steeds zichtbaar is in het landschap en de gebouwen. Bezoek Museum De Proefkolonie en verbaas je over het verhaal van de kolonisten.

Hanzestad

Een andere leuke historische plek op een uur fietsen is Hasselt. Dit stadje kan terugzien op een indrukwekkend verleden als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsplaats. De stad telt ruim 70 rijksmonumenten en heeft een echte ‘grachtengordel’. Hasselt staat vol prachtig gerestaureerde panden, zoals het oude raadhuis, de imposante kerk en de unieke kalkbranderijen.

Zin om verder te fietsen naar Zwolle? Doe dat dan via het Haersterveer, het leukste kabelpontje van Nederland.

Jugendstil

Liefhebber van jugendstil architectuur? Zowel in Meppel (vanaf het station) als in Steenwijk kun je een wandeling langs prachtige Jugendstil panden maken.

Hoogtepunt is museumvilla Rams Woerthe in Steenwijk, ook wel het Downtown Abbey van Overijssel genoemd. Het werd gebouwd voor de schatrijke familie Tromp Meesters. De villa heeft zwierige smeedijzeren art nouveau-details, kleurig glas-in-lood en een uitgebreide dienstvleugel.  Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen.

Onderin de villa vind je het Hildo Krop museum. Hildo Krop was de stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Iedereen kent zijn beelden op bruggen en in parken.